Για τους περισσότερους από εμάς, είναι μια ερώτηση στην οποία συχνά ανατρέχουμε, όταν τα πράγματα στραβώνουν: «εάν μπορούσα να ταξιδέψω πίσω στο χρόνο, τι συμβουλή θα μου έδινα για να με προφυλάξω;».

Οι Robin Kowalski και Annie McCord του Clemson University ανέλαβαν να απαντήσουν στο δημοφιλές ερώτημα, με δύο έρευνες των οποίων τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Social Psychology. Εκατοντάδες συμμετείχαν και οι απαντήσεις τους ήταν όμοιες.  Οι συμμετέχοντες έδωσαν ως επί το πλείστον συμβουλές γύρω από τις σχέσεις τους («Μην παντρευτείς αυτό το άτομο»), την εκπαίδευση τους («Πήγαινε στο πανεπιστήμιο»), την αίσθηση του εαυτού τους («Να είσαι ο εαυτός σου»), την κατεύθυνση και τους στόχους τους στη ζωή («Συνέχισε να προσπαθείς, να παίρνεις ρίσκα και να βελτιώνεσαι») και τη διαχείριση των οικονομικών τους («Βάλε χρήματα στην άκρη, να χαλάς λιγότερα»).  

Τα συμπεράσματά δείχνουν ότι οι συμβουλές των ανθρώπων προς τους νεότερους εαυτούς τους επικεντρώνονται κυρίως στις προηγούμενες σχέσεις, στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και στην αίσθηση της προσωπικής τους αξίας, αντανακλώντας τα παρόμοια αποτελέσματα έρευνας σχετικά με  αυτά για τα οποία τείνουν να μετανιώνουν οι άνθρωποι στη ζωή τους. Επιπλέον, όσοι συμμετέχοντες είχαν ακολουθήσει τελικά στη ζωή τους τις συμβουλές που θα έδιναν στους νεότερους εαυτούς τους, δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έγιναν το άτομο εκείνο που θα θαύμαζαν ως νέοι.   

Σύμφωνα με τους ερευνητές:  «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να διευκολυνθούμε στο δρόμο προς την προσωπική μας ευημερία μας και να έρθουμε πιο κοντά στο άτομο που θα θέλαμε να είμαστε, αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές που πιστεύουμε ότι θα δίναμε στον νεότερο εαυτό μας»