Όλοι είμαστε μέλη σε πολλές ομάδες, είτε αυτές είναι στη δουλειά, στις φιλίες, ακόμη και στην οικογένειά μας. Και όλοι μπορεί να έχουμε δει να δυσκολευόμαστε περισσότερο όταν πρέπει να επικοινωνήσουμε με περισσότερα άτομα. Η διαφορά με μια ψυχοθεραπευτική ομάδα, είναι ότι εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε τις δεξιότητες μας στην επικοινωνία, στο μοίρασμα, στην ενεργητική ακρόαση, σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.
Ύστερα από τη συμπλήρωση ενός αριθμού συνεδριών και κατόπιν συζήτησης μεταξύ θεραπεύτριας και θεραπευόμενου και με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, μπορεί να γίνει το πέρασμα σε ένα περιβάλλον ομαδικής ψυχοθεραπείας.
Όπως και στην ατομική θεραπεία, έτσι και στην ομαδική οι στόχοι είναι η επεξεργασία σκέψεων, βιωμάτων και συναισθημάτων του ατόμου ώστε να προαχθεί η προσωπική του ανάπτυξη και η ικανοποίηση στην καθημερινότητα και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Η διαφορά με τις ατομικές συνεδρίες, όπου η διεργασία γίνεται ανάμεσα σε δύο άτομα, την θεραπεύτρια και τον θεραπευόμενο, είναι ότι οι ομάδες αποτελούν μια μικρογραφία της πραγματικότητας. Δίνεται έτσι στα μέλη η δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στην επικοινωνία και να εξελίξουν τις δεξιότητες του «σχετίζεσθαι». Η ομάδα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να παρέχει ένα προστατευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αλληλεπιδρούν τα μέλη της, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητας των σχέσεων και επιτρέποντας την επεξεργασία των αναδυόμενων θεμάτων και την αναζήτηση λύσεων στο εδώ και τώρα.
Οι ομαδικές συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, έχουν διάρκεια δύο ώρες και συντονίζονται από μια θεραπεύτρια ή δύο θεραπευτές.